Slimste lantaarnpaal ter wereld naar Rotterdam

Wijk Reyeroord laadt straks e-car aan 5g-lichtmast van de toekomst

Rotterdam, juni 2019 – De gemeente Rotterdam en Lightwell starten een pilot met drie LightMotions in de wijk Reyeroord. De LightMotion is een laadlantaarn voor de elektrische auto met 5g-technologie en sensoren die hoge concentraties fijnstof en andere milieuvervuilende stoffen kunnen meten. Optioneel kunnen zelfs een wifi-netwerk en beveiligingscamera’s worden toegevoegd. De hyperintelligente lichtmast maakt de ambitieuze milieuplannen op provinciaal, landelijk en internationaal niveau ineens heel concreet, functioneel en efficiënt door al deze functies te combineren met de milieuwinst van ledverlichting.

Klimaatakkoord

De LightMotion is daarmee dus ook een ultiem instrument om de doelen uit het recent gepresenteerde Klimaatakkoord versneld te realiseren. De technologie staat, zo verzekert hoofd verkoop Virgil Warnars van Lightwell. Daarom willen de gemeente Rotterdam en Lightwell met deze pilot vooral kijken hoe het gebruik van de LightMotion zowel juridisch als beleidsmatig uitpakt. Warnars: ,,Onze ingenieurs hebben de technologie in een charmante stijl samengebracht, maar de fase daarna vergt een nieuwe kijk op beleid, het juridische aspect en beheer in de openbare ruimte. De lessen die we hieruit gaan trekken zullen universeel toepasbaar zijn.”

Warnars werkt met veel gemeenten samen. Nooit werden bureaucratische barrières zo snel geslecht als in de Rotterdamse samenwerking. Dat komt doordat beleidsambtenaar openbare verlichting Peter Wijnands zich altijd hard heeft gemaakt voor de LightMotion. ,,Mooi dat ik met deze pilot zie hoe Rotterdam een stad van de toekomst kan worden”, zegt Wijnands hierover. ,,Het was een uitdaging om alle belanghebbenden op een lijn te krijgen, maar dat is gelukt. Genoeg gepraat, nu gaan we doen!”

De masten worden in oktober geïnstalleerd. De pilot loopt tot het einde van dit jaar, maar het is de bedoeling dat de drie masten zo’n veertig jaar blijven staan. Aan het eind van de zomer komen Lightwell en Rotterdam met meer nieuws naar buiten.

Stad van de toekomst

Stap in een tijdmachine, zend jezelf een aantal jaren of zelfs decennia vooruit en de LightMotion en zijn broertjes en zusjes zullen het straatbeeld vullen. De mast is op meer manieren groen, intelligent en future proof. Zo is het via de software eenvoudig om van energieleverancier te wisselen, mocht Rotterdam bijvoorbeeld met een ander energiebedrijf in zee willen. ,,Stel dat de gemeente tabak heeft van de ene leverancier, dan is de lichtmast in een mum van tijd veranderd van bijvoorbeeld een Nuon-lichtmast naar een Engie-lichtmast. Of andersom”, zegt Warnars.

Geen zoekfrustratie

Een van de bevindingen van de pilot zal waarschijnlijk zijn dat de LightMotion frustraties wegneemt. Een eigenaar van een e-car hoeft dankzij de LightMotion niet lang te zoeken naar een e-parkeerplaats die ook nog eens op ruime loopafstand ligt van de plek waar hij of zij moet zijn. Als de pilot succesvol verloopt en er meer LightMotions bijkomen in het Rotterdamse straatbeeld, dan profiteert ook de bezitter van een ‘normale’ auto. Er hoeven dan immers geen of minder parkeerplekken te worden gereserveerd voor e-cars in een drukke parkeerstad.

Over Lightwell

Lightwell’s team van ingenieurs en industriële ontwerpers heeft zich ten doel gesteld de samenleving te voorzien van de nieuwste Smart City-technologie. Door design te combineren met intelligente verlichtingssystemen heeft Lightwell een prominente plek verworven in de openbare verlichtingsmarkt; het bedrijf is actief in verschillende Europese landen, waaronder Oostenrijk, Frankrijk, België en Zweden. Lightwell produceert in Nederland door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten in de fabriek in Almere. Het kantoor in Amsterdam is de uitvalbasis waar plannen worden lbedacht om gemeenten te helpen praktisch invulling te geven aan hun groene en future-proof ambities. Zo geeft Lightwell op allerlei manieren vorm aan een gezondere wereld.