NEDERLANDSE INNOVATIE MAAKT OOGHEELKUNDE INTELLIGENTER DAN OOIT

AI-analysesoftware RetCAD verovert Europa

Nijmegen, september 2019 – De oogspecialist is intelligenter dan ooit. Kunstmatig intelligenter. Met de introductie van oogzorgplatform Harmony kunnen opticiens, optometristen en oogheelkundige klinieken oogscans analyseren op aandoeningen met behulp van AI-software. RetCAD komt uit de koker van het Nederlandse bedrijf Thirona en is speciaal ontwikkeld voor het herkennen van ouderdomsblindheid en netvliesbeschadigingen bij diabetespatiënten. Harmony werd half september gelanceerd op congres EuRetina in Parijs en is nu beschikbaar in een kleine twintig Europese landen. Een slim staaltje Nederlandse technologie dat garant staat voor het sneller detecteren – en het op den duur zelfs elimineren – van vermijdbare oogziekten.

Scan van het netvlies

RetCAD werkt in combinatie met een funduscamera die het netvlies scant, de software slaat alarm bij onvolkomenheden. Een dergelijke scan kan, behalve in oogheelkundige klinieken, ook worden aangeboden door een opticien of optometrist. Maculaire degeneratie of diabetische retinopathie wordt direct door RetCAD geïdentificeerd en patiënten kunnen vervolgens worden doorverwezen naar een specialist. Zijn er geen afwijkingen, dan is follow-up niet nodig en volgt een of twee jaar later een nieuwe controle. Het platform Harmony brengt alle resultaten overzichtelijk in beeld en de analyses zijn consistent en reproduceerbaar. Thirona werkt momenteel aan een uitbreiding van RetCAD om nog meer aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld glaucoom, te kunnen herkennen.

Zorg op de winkelvloer

Hans Liefting, Business Development Director van RetCAD, over de functionaliteit van de software: “Er wordt steeds vaker zorg aangeboden op de winkelvloer, als een extra service voor klanten. Met Harmony kunnen opticiens en optometristen hun servicepakket aanzienlijk uitbreiden met naast oogmetingen ook ooganalyses. De analyses van onze software zijn van hetzelfde niveau als die van een gecertificeerd oogarts, de specialist zelf komt er uitsluitend aan te pas als er een afwijking wordt gevonden. RetCAD maakt dus een ruimer aanbod van zorg mogelijk en verlicht tegelijkertijd de werklast voor specialisten. Alleen patiënten waarbij de scan een aandoening laat zien, komen bij de oogarts terecht. Die kan binnen Harmony scans met een muisklik terugkijken. Kortom: meer zorg en behandeling voor wie dat nodig heeft.”

Over Thirona

Thirona is een innovatief bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie voor medische beeldanalyse. Door het creëren van intuïtieve en gebruiksvriendelijk producten, wordt de kloof tussen academische denkbeelden en klinische bruikbaarheid overbrugd. Oprichters Eva Rikxoort en Bram van Ginneken, beide onderzoeker aan het Radboud UMC, zetten kunstmatige intelligentie in om diagnostische software-oplossingen te ontwikkelen. Zo helpt Thirona medisch specialisten bij hun dagelijkse taken op het gebied van thoracale CT-scans (LungQ), thoraxfoto’s (CAD4TB) en retinabeelden (RetCAD). Wat in 2014 begon als start-up, is uitgegroeid tot belangrijke speler in de markt met oplossingen die in meer dan veertig landen wereldwijd actief worden gebruikt.