Train de trainer…

OEGANDESE EREDIVISIE-COACHES IN DE LEER BIJ NEDERLANDS’ TUNGA

“Ik houd van voetbal, van Afrika en van technologie. Je verzint het bijna niet, maar in dit project komt het allemaal bij elkaar. Bovendien ben ik sociaal entrepreneur en juist dat aspect komt hierbij volop aan bod”. Aan het woord is Ernesto Spruyt, oprichter van het Nederlandse tech-bedrijf Tunga dat zich bezighoudt met het oplossen van de wereldwijde schaarste aan IT-medewerkers door jong Afrikaans tech-talent te helpen zich te ontwikkelen tot volwaardige softwareontwikkelaar.

Tunga is een Nederlands bedrijf met een netwerk van meer dan 350 Afrikaanse softwareontwikkelaars in Oeganda, Nigeria en Egypte. Afgelopen zomer hoorde Spruyt een verhaal over de Oegandese Stone Kyambadde, ooit een begenadigd voetballer, die vanwege een ongelukkige blessure zijn voetbalcarrière vroegtijdig moest stoppen.

Hij gaf zijn loopbaan een nieuwe wending door managementcoach te worden volgens de principes van Stephen Covey en koos er vervolgens voor om straatjongeren in Kampala (Oeganda) te helpen en hen te inspireren iets zinnigs te gaan doen met hun leven. Stone hielp hen op weg door met hen te gaan voetballen.

Spruyt en Stone kwamen dit najaar met elkaar in contact, er was een klik en ze besloten om op een aantal projecten samen te gaan werken. Want zoals Stone met de jongeren voetbalt, leert Ernesto hen te programmeren. Beiden zorgen er op een eigen manier voor dat Oegandese jongeren de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven op kunnen pakken, een leven met toekomstperspectief.

Inmiddels is het zover dat Stone gecertificeerd Covey trainer is en inmiddels ook aan de slag is voor de Oegandese voetbalbond Fufa . “Hij traint nu ons Tunga-team in Kampala en andersom geven wij vanuit Tunga aan de Eredivisie-coaches van Oeganda computertraining. Als het Oegandese nationale voetbalteam – the Cranes – straks de Africa Cup wint dan claim ik graag een stukje van dat succes!”, zegt Spruyt met een grijns.

Over Tunga

Tunga is een Nederlands bedrijf met een netwerk van meer dan 350 Afrikaanse softwareontwikkelaars verspreid over Oeganda, Nigeria en Egypte. Het platform, opgericht in 2015, is een initiatief van sociaal ondernemer Ernesto Spruyt en de not-for-profit organisatie Butterfly Works. Tunga komt tegemoet aan de wereldwijde vraag naar software-ontwikkelaars door lokaal jong Afrikaans technologisch talent aan te bieden. Deze technici zijn slim, bekwaam en professioneel, maar hebben desondanks zeer beperkt toegang tot uitdagende, goed betaalde banen. Tunga brengt hier verandering in door op een snelle en betaalbare manier kwalitatief hoogwaardige software te leveren die is ontwikkeld door Afrikaanse experts en deze experts in staat te stellen te groeien, succesvol te zijn en hun plek te veroveren in de internationale tech-sector. Kijk voor meer informatie op www.tunga.io.