Indonesian Government uses CAD4TB to combat TB

Artificial Intelligence in de gezondheidszorg

Nederlands’ Delft Imaging ingezet in Indonesische strijd tegen Tuberculose

’s-Hertogenbosch, 18 maart 2020. Vorige week reisde een handelsmissie naar Indonesië, gericht op het tot stand brengen van samenwerkingen tussen Nederlandse bedrijven en Indonesische overheidsorganisaties, onder meer op het gebied van gezondheidszorg. Tijdens deze reis tekende Delft Imaging een overeenkomst met de Indonesische overheid; de artificial intelligence software Computer Aided Detection for Tuberculosis (CAD4TB) van dit innovatieve health-tech bedrijf wordt met directe ingang ingezet om tuberculose in Indonesië te helpen bestrijden.

Tuberculosebestrijding

Onder toeziend oog van de Nationale Tuberculose Programma manager en de Directeur-Generaal van het Ministerie van Gezondheid ondertekende Florent Geerts van health-tech bedrijf Delft Imaging het contract met de Indonesische overheid: “In Indonesië sterven nu nog jaarlijks 100.000 mensen aan deze ziekte. Via CAD4TB software kan nu snel en effectief worden gescreend, zodat de ziekte snel gedetecteerd kan worden en de juiste behandeling kan volgen. Dat is hoopvol.”, zegt Geerts. Vanuit Nederland waren Minister van Staat Sybilla Dekker en VNO-NCW voorzitter van Hans de Boer aanwezig bij het tekenmoment.

CAD4TB

CAD4TB wordt ondertussen in meer dan 40 landen geïmplementeerd door Delft Imaging en ontwikkeld door AI-zusterbedrijf Thirona. Het is de meest gebruikte kunstmatige intelligentie-oplossing voor tuberculose detectie, waarmee wereldwijd 7.000 mensen per dag worden gescreend op tuberculose, een ziekte waaraan jaarlijks 1.6 miljoen mensen overlijden. Deze computerondersteunde detectiesoftware levert aan de hand van een röntgenfoto van de borst als output een warmtekaart die mogelijke abnormale gebieden markeert en een score tussen 0 en 100 die aangeeft dat de kans bestaat dat de röntgenfoto abnormaal is en dat het onderwerp op de röntgenfoto wordt beïnvloed door tuberculose.

Over Delft Imaging Systems

Delft Imaging Systems zet zich in voor een wereld waar iedereen toegang heeft tot moderne medische zorg. Dit Nederlandse bedrijf is gevestigd in ’s-Hertogenbosch en is gespecialiseerd in diagnostische apparatuur, e-health software en aanverwante producten. In de strijd tegen tuberculose is Delft Imaging Systems actief in meer dan 40 landen door het leveren van slimme oplossingen, waarmee wereldwijd al meer dan zes miljoen mensen op tuberculose zijn gescreend. Dit soort innovatieve systemen vormt een belangrijke schakel in het leveren van goede kwaliteit gezondheidszorg in kwetsbare gemeenschappen en ontwikkelingslanden.

Zie de website voor meer informatie: www.delft.care.