CAD4COVID by Thirona and Delft Imaging

NEDERLANDSE BEDRIJVEN STELLEN INNOVATIEVE COVID-19 AI-SOFTWARE GRATIS BESCHIKBAAR

CAD4COVID: Röntgenanalyse voor snelle triage in corona crisis

Nijmegen, 1 april 2020 – Vandaag hebben Thirona en Delft Imaging CAD4COVID gelanceerd. Deze nieuwe tool analyseert röntgenfoto’’s door middel van kunstmatige intelligentie en is bedoeld om de zorgsector te ondersteunen bij het managen van COVID-19 gevallen. De bedrijven bieden de tool kostenloos aan om een bijdrage te leveren aan het bedwingen van deze crisis. Thirona en Delft Imaging werken samen met verschillende ziekenhuizen en academische instellingen wereldwijd om CAD4COVID te valideren.

Kunstmatige intelligentie voor COVID-19 triage

Delft Imaging is gespecialiseerd in tuberculose (TBC) screening en met de bestaande CAD4TB oplossing, die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om TBC-gerelateerde abnormaliteiten te detecteren, zijn meer dan 6 miljoen mensen in 40 landen gescreend. Samen met zusterbedrijf en AI-specialist Thirona, heeft Delft Imaging een tool ontwikkeld om te assisteren bij de triage van COVID-19 patiëntenen het aangetaste longweefsel weer te geven. CAD4COVID gebruikt dezelfde technologie als de CAD4TB software die is ontwikkeld en verstrektdoor Thirona en Delft Imaging. Deze software wordt wereldwijd gebruikt door Ministeries van Gezondheid en andere instellingen die tuberculose bestrijden. Velen van hen krijgen nu de taak om de verspreiding van COVID-19 in hun landen te stoppen.

Continue verbeteringen

COVID-19 wordt standaard vastgesteld door middel van de RT-PCR test . Ook wordt een CT-scan vaak ingezet. In omgevingen waar de beschikbaarheid van dergelijke middelen beperkt is en COVID-19 vaak voorkomt, kan de röntgenscan een nuttig hulpmiddel zijn. In veel landen wordt een röntgenanalyse gebruikt als eerstelijns triage voordat er andere testen plaatsvinden. Delft Imaging en Thirona werken samen met verschillende academische instellingen en ziekenhuizen in Nederland en het buitenland. Deze organisaties helpen nu met de ontwikkeling en validatie van de CAD4COVIDsoftware om zorgprofessionals te steunen in deze tijd van crisis. De twee Nederlandse bedrijven zetten zich in om CAD4COVID continue te blijven verbeteren in samenwerking met partners die zich aansluiten bij het initiatief.

Ondersteuning op plekken met weinig middelen

Guido Geerts, CEO van Delft Imaging en Thirona, over CAD4COVID: “Tuberculose eist nog steeds elk jaar het leven van 1,6 miljoen mensen. De aanpak van de ziekte is ongelofelijk uitdagend, vooral omdat TBC het meest actief is in gebieden met weinig middelen en een beperkte infrastructuur. Door onze brede ervaring in dergelijke gebieden maken we ons zorgen over de mogelijke disruptieve impact die COVID-19 daar kan hebben. Veel maatregelen die we in Europa en de Verenigde Staten hebben geïmplementeerd, zijn moeilijk te kopiëren in Afrika. Hoe ga je in zelfisolatie in een klein huishouden met veel mensen? Hoe ‘bevoorraad’ je als je van dag tot dag leeft? We willen onze expertise en ervaring op het gebied van kunstmatige intelligentie gebruiken om de strijd tegen COVID-19 te ondersteunen. Daarom stellen we CAD4COVID gratis beschikbaar, want om deze pandemie te beëindigen, moeten we snel een grote impact hebben.”

Over Thirona en Delft Imaging

Thirona is een innovatief Nederlands bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie voor medische beeldanalyse. Door intuïtieve en gebruiksvriendelijke producten te ontwikkelen, overbrugt het de kloof tussen academisch onderzoeken klinisch gebruik. Thirona ondersteunt medische professionals bij hun dagelijkse taken met thoracale CT-scans (LungQ), thoraxfoto’s (CAD4TB) en retinabeelden (RetCAD). Als een spin-off van de Radboud Universiteit in 2014, groeide Thirona uit tot een belangrijke speler op medisch gebied met innovatieve AI-oplossingen die in meer dan 40 landen wereldwijd worden gebruikt. Delft Imaging is gespecialiseerd in tuberculose screening en zet zich in voor verbetering van de kwaliteit van leven door middel van diagnostische beeldvormingsapparatuur, e-health software en aanverwante diensten.

Zie ook www.thirona.eu, www.delft.care en www.delft.care/cad4covid.