Resultaten met FCV® uitgeruste beademingsapparatuur lijken veelbelovend

VWS kiest ook voor Evone® van Ventinova uit Eindhoven

Eindhoven, 2 april 2020 – Het Eindhovense bedrijf Ventinova Medical ontving vandaag goed nieuws; het betreft een substantiële order voor de levering van Evone®, een innovatief beademingsapparaat, uitgerust met de door Ventinova gepatenteerde FCV® techniek, die zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer tijdens kunstmatige beademing controleert. Wereldwijd een unicum.

Nieuwe techniek

Uitgangspunt voor het ontwerp van Evone® was een zo effectief mogelijk apparaat ontwikkelen dat de gezondheid en het herstel van patiënten vooropstelt. Daar is jarenlang aan gewerkt. Evone® is gebaseerd op Ventinova’s FCV® beademingstechniek. De significante klinische voordelen van FCV® zijn de afgelopen jaren in meerdere internationale klinische studies aangetoond. Het komt simpel gezegd neer op een sterk verbeterde zuurstofoverdracht doordat de longen bij de zogenoemde expiratiefase (“uitademfase”) veel beter openblijven. Longschade als gevolg van beademing wordt zo geminimaliseerd en het herstel verloopt sneller. Met name voor patiënten in een kritieke toestand kan Evone® levensreddend zijn.

Superieur beademen

Ventinova-CEO Dirk van Asseldonk: “De markt voor beademingsapparatuur is enorm in beweging. Het is belangrijk dat we in het oog houden wat de essentie is van de toepassing; op dit moment is dat het beademen van corona-patiënten in IC’s, in kritieke toestand dus. Dankzij de specifieke werking van de gepatenteerde FCV® techniek kunnen we met Evone® patiënten superieur beademen.

We moeten nog voorzichtig zijn met conclusies, maar de eerste ervaringen die we nu opdoen met het beademen van Covid-19 patiënten lijken te bevestigen dat deze patiënten sneller herstellen dan bij conventionele beademing.

Gisterenavond kregen we weer een heel indrukwekkende case binnen: de patiënt was initieel zo slecht dat hij normaal waarschijnlijk niet eens beademd zou zijn, maar aan hartlongmachine had gemoeten. Na ruim zes dagen beademing met Evone® kon de beademing al worden afgebouwd!

Bijkomend voordeel is dat IC-plekken minder lang bezet zouden blijven. En hoe korter een patiënt aan de beademing moet, hoe beter voor de patiënt zelf. Dat is een buitengewoon positieve ontwikkeling”

Over Ventinova

Ventinova Medical BV is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in innovatieve beademingsproducten. Sinds 2008 werkt Ventinova aan de disruptieve beademingsmethode FCV® die reeds in 2010 in een basisuitvoering op de markt is gebracht en vanaf 2018 als volwaardig concept. Het controleert zowel de inspiratie- als expiratiefase van kunstmatige beademing en dat is bijzonder effectief. Met 21 medewerkers exporteert Ventinova vanuit het hoofdkantoor in Eindhoven haar producten naar 22 landen wereldwijd. Gewaardeerd partner Unitron (IJzendijke) produceert Evone® en Sonoco Plastics (Berkel en Rodenrijs) tekent voor de disposables.

 

Zie ook www.ventinovamedical.com en www.ventinovamedical.com/covid-19-update/