Wat is PR?

Wat is PR?

PR oftewel public relations omschrijven we in het Nederlands als publieke communicatie. Als PR-professionals adviseren we start-ups en scale-ups over hoe ze positieve aandacht voor hun producten en diensten in de media kunnen bewerkstelligen. We formuleren een aansprekende boodschap in de vorm van een persbericht, welke we opsturen naar journalisten die matchen met de doelgroep. We onderhouden een groot netwerk van persrelaties en hebben vele warme contacten op uiteenlopende redacties. We zorgen dat het rendement van een publicatie sterk wordt uitvergroot.

PR is belangrijk voor alle typen organisaties: zowel voor startende als gevestigde bedrijven. Binnen start-ups en scale-ups is vaak weinig aandacht voor PR omdat daar simpelweg geen tijd voor is en de kennis ontbreekt. Terwijl PR juist ontzettend belangrijk is in de opstartende en opschalende fase van een bedrijf! Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met jouw verhaal, product en service, maar ook om investeerders of nieuw personeel aan te trekken. Dat zijn de doelen achter een strategische inzet van PR en hierbij helpt Fair Focus graag.

Waarom is PR belangrijk voor jouw bedrijf? 

PR zorgt voor meer naamsbekendheid, een betere zichtbaarheid en een grotere geloofwaardigheid. Wanneer er publicaties over jouw organisatie verschijnen, is het effect sterker dan wanneer jij claims over jezelf maakt. Dit zorgt voor een grotere impact op de lezers binnen jouw doelgroep en is dé manier om een sterke reputatie op te bouwen. 

Interne en externe PR

Interne PR is de interne communicatie binnen een organisatie. Een voorbeeld hiervan is een maandelijkse nieuwsbrief naar alle medewerkers of regelmatige updates via een intranet. De doelgroep omvat het personeel en soms ook leveranciers of andere stakeholders. Daarnaast kennen we externe PR, wat alle communicatie van een organisatie naar buiten omvat. Deze doelgroep bestaat uit mediacontacten, journalisten, redacties en indirect nieuwe klanten, netwerkrelaties, mogelijke investeerders en nieuwe werknemers. 

Marketing + PR

PR gaat over alles dat een bedrijf eraan doet om ervoor te zorgen dat haar doelgroep op een bepaalde manier over haar bedrijf gaat denken. Marketing is alles dat een bedrijf eraan doet om de verkoop van een product/dienst te verbeteren. Bij marketing heb je dan ook zelf in de hand wat er over jouw bedrijf gezegd wordt, in tegenstelling tot PR waarbij dit niet het geval is. De journalist bepaalt wat er over je bedrijf geschreven wordt. Je kunt je wel voorstellen dat een positief artikel geschreven door een kritische journalist meer waard is dan een zelf geplaatste advertentie. 

Free publicity 

Free publicity houdt simpelweg in: je publiceert zelf een nieuwtje en hoopt dat dit wordt opgepikt door de media. Je brengt journalisten op de hoogte via een persbericht en als het verhaal aansprekend en vernieuwend genoeg is, zal dit een trigger vormen voor een journalist om het nieuwtje (gedeeltelijk) door te plaatsen en/of een interview of andere follow-up aan te vragen.

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.