Oude rookpalen worden laadpalen voor e-bikes

VAN ROKEN FACILITEREN NAAR GEZOND GEDRAG STIMULEREN

Oude rookpalen worden laadpalen voor e-bikes

Amsterdam, oktober 2020 – In 2040 wil Nederland een rookvrij land zijn. Daarom zijn met ingang van deze maand alle Nederlandse treinstations rookvrij. ProRail bedacht een groen, gezond en milieuvriendelijke alternatief voor de rookpalen op de stations: een transformatie tot laadpaal voor e-bikes. Het Amsterdamse Lightwell is verantwoordelijk voor de ontwikkeling ervan en presenteerde de laadpaal afgelopen week tijdens de Dutch Design Week.

Oude materialen upcyclen

Ontwerper Florian Mesch van Lightwell, gespecialiseerd in smart city oplossingen, vindt het een treffend voorbeeld van upcycling, waarbij oude materialen een nieuwe, duurzame functie krijgen: “Lightwell is altijd op zoek naar manieren om zo’n tweede cyclus mogelijk te maken”, duidt hij de bedrijfsfilosofie. “Bij alles wat we op de markt brengen, denken we aan de levensduur. Het merendeel van onze producten gaat tenminste 20 jaar mee. Omdat we op dit moment onmogelijk kunnen voorspellen waar dan behoefte aan is, bouwen we al onze smart city producten modulair op. Elk onderdeel en elke functie moet aan de wensen van de tijd aan te passen zijn. Hierdoor gaan producten uiteindelijk langer mee.”

Minder overlast voor treinreizigers

Met volledig rookvrije stations komen ProRail en NS tegemoet aan de wens van het overgrote deel van de reizigers, dat overlast ervaart van rokende medereizigers. Ook leveren ProRail en NS zo een bijdrage aan het streven naar een rookvrije generatie in 2040. Niet alleen honderden rookpalen, maar ook asbaktegelroosters en bewegwijzeringsborden zijn weggehaald en opgeslagen. Hergebruik van deze afgedankte materialen past perfect in de circulariteitsvisie van ProRail, NS en Bureau Spoorbouwmeester. Het gaat in totaal om materialen van zo’n 400 stations met dagelijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers.

Over ProRail

Voor spoorbeheerder ProRail is duurzaamheid een belangrijke strategische pijler. Het spoor is een van de meest duurzame vormen van vervoer. Door meer duurzame mobiliteit mogelijk te maken, wil ProRail bijdragen aan het behalen van de internationale klimaatdoelen. Daarbij is het belangrijk dat ProRail als organisatie ook zelf duurzaam werkt. Door het hergebruik van materialen te stimuleren werkt ProRail toe naar een volledig klimaatneutraal en circulaire spoorinfrastructuur in 2050. Prorail.nl

Over Lightwell

Lightwell is een hardware-systeem integrator en productiebedrijf. Het kijkt naar de beschikbare technologie en analyseert wat de trends zijn. Daarop ontwerpt Lightwell een product dat een antwoord is op deze lange-termijn projecties en creëert zodoende ruimte voor partners om alle beschikbare en gewenste Smart City ambities via technologie te realiseren. Zo geeft de Nederlandse onderneming de wereld vorm met geïntegreerde laadoplossingen die naadloos aansluiten op de maatschappij van vandaag en morgen.

Lightwell produceert in Nederland en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek in de fabriek in Almere. Het kantoor in Amsterdam is de uitvalsbasis waar plannen worden bedacht om gemeenten te helpen praktisch invulling te geven aan hun groene en future-proof ambities. Zie voor meer informatie Lightwell.eu.