NIGERIA EN EGYPTE ZIJN “ONTWAKENDE REUZEN” OP HET GEBIED VAN SOFTWARE ONTWIKKELING

ONDERZOEK TOONT AAN:

AFRIKA BIEDT AANTREKKELIJK TECH-TALENT

Kampala, februari 2021 – In de afgelopen jaren heeft de wereldwijde samenwerking met tech-talent uit Afrikaanse landen een vlucht genomen. IT-staffing en software outsourcing onderneming Tunga publiceert een onderzoek over het samenwerken met software ontwikkelaars uit Afrika. Het rapport focust op de top-17 Afrikaanse landen en geeft antwoord op belangrijke vragen, zoals: wat is het salarisniveau en het niveau van de Engelse taalvaardigheid? Hoe is het bedrijfsklimaat en de infrastructuur voor online technologie? En wat zijn de populairste codeertalen op dit ‘vergeten’ continent?

Beste landen voor IT-talent in Afrika

Het rapport “Best countries for sourcing” biedt solide statistieken over software ontwikkeling in Afrika. Door te focussen op verschillende aspecten in de sector wordt een compleet overzicht gegeven van 17 landen met een hoog potentieel. Van Marokko tot Zuid-Afrika, van Ivoorkust tot Kenia. Hoeveel van de in totaal 690.000 Afrikaanse softwareontwikkelaars wonen in de afzonderlijke Afrikaanse landen? Welke landen herbergen de beste tech-talenten? Waar groeit het tech-ecosysteem het snelste? Welke landen bieden een stabiel ondernemingsklimaat? Welke ontwikkeltaal gebruiken Afrikanen het meest? Het onderzoek is de afgelopen twee jaar uitgevoerd door Tunga en is deze week gepubliceerd.

Specifieke kennis over codering

Ernesto Spruyt, oprichter van Tunga, vertelt over het waarom van het onderzoek: “Tunga staat voor het ontketenen van talent; het is onze missie om aantrekkelijke IT-banen te creëren voor Afrikaanse young professionals. Wij zien het als onderdeel van die missie om een ​​duidelijker beeld te creëren van de Afrikaanse markt voor onze doelgroep, maar ook voor het bredere publiek. Aangezien de digitalisering verder gaat en de behoefte aan softwareontwikkelaars stijgend is, het belangrijk om de Afrikaanse techsector op ieders radar te krijgen. Vooral voor kleinere bedrijven in de EU en de VS, die minder gemakkelijk goed en betaalbaar talent kunnen vinden, is Afrika een aantrekkelijke optie die ze vaak niet eerder hebben onderzocht. Onze klanten willen bijvoorbeeld meestal in korte tijd een nieuw softwareproduct of prototype lanceren. Nu we precies weten welke specifieke vaardigheden we op welke locatie kunnen vinden, kunnen we snel voor een solide match zorgen.” Dit is een uniek verkoopargument voor Afrika’s als broedplaats voor technische talent.

Koplopers en slapende reuzen

De conclusie van het onderzoek geeft aan dat er sprake is van vier type landen. Er zijn ‘koplopers’ zoals Mauritius en Zuid-Afrika, een aantrekkelijke en veilige keuze, maar een beetje hoger qua tariefstelling. Er zijn ‘slapende reuzen’ zoals Nigeria en Egypte met hun enorme bevolking, grote technische talentpools en hoge Engelse taalvaardigheid (in het geval van Nigeria). De salarisniveaus zijn er nog gematigd. Er zijn ook ‘veelbelovende buitenstaanders’ zoals Ghana, Senegal, Oeganda, Rwanda en Kameroen, met allemaal verschillende achtergronden, van gesproken talen (Frans in Senegal) tot zakenklimaat (Uitstekend in Rwanda). ‘Laatbloeiers’ zoals Ethiopië en Tanzania hebben veel potentieel, maar zijn vrij nieuw op deze markt. Het onderzoek concludeert dat het tech-potentieel in Afrika grotendeels onontdekt is, terwijl het potentieel enorm is. Alle populaire vaardigheden en frameworks zijn beschikbaar in de Afrikaanse talentpool. Het aanboren van die pool kan via verschillende benaderingen worden gedaan. Dit onderzoek geeft inzichten om de juiste strategie te bepalen.

Over Tunga

Met kantoren in Oeganda, Nigeria en Nederland en een netwerk van meer dan 400 softwareontwikkelaars verspreid over heel Afrika, heeft Tunga met succes meer dan 175 bedrijven – zowel start-ups als grotere corporates – geholpen met hun IT-personeel en software-outsourcing. De coderingsexperts van Tunga zijn slim, capabel en professioneel en zoeken via Tunga uitdagende banen in een internationale setting. Tunga drijft hier een verandering door klanten op een snelle en betaalbare manier te matchen met de ervaren Afrikaanse softwareontwikkelaars uit haar talentenpool en zo deze experts in staat te stellen te groeien, succesvol te zijn en hun plek in de internationale techsector in te nemen.

Tunga werd in 2015 opgericht als initiatief van sociaal ondernemer Ernesto Spruyt en Butterfly Works. Kijk voor meer informatie op www.tunga.io.

Noot voor de redactie; niet bedoeld voor publicatie

Gebruik gerust de link naar het onderzoek in uw publicatie: klik hier! 

Voor meer informatie, afbeeldingen in hoge resolutie en / of vragen kunt u terecht in onze perskamer: