Press release:

Amsterdamse IT-ondernemer geselecteerd door Google

Innovatieve fashion start-up ontvangt €350.000 investering

Amsterdam, vrijdag 4 juni 2021…Het Amsterdamse bedrijf Lalaland is één van de 30 start-ups wereldwijd die door Google is geselecteerd voor financiering uit het Google for Startups Black Founders Fund. Lalaland is de enige Nederlandse onderneming die €350.000 krijgt, waarvan €100.000 in cash. Deze fashion startup creëert levensechte digitale modellen voor fashion e-commerce platforms en mode-industrie door middel van kunstmatige intelligentie. Onlineshoppers kunnen dat model op hun unieke, persoonlijke lichaamsvormen selecteren door huidskleur, maat en leeftijd aan te passen.

Community

Lalaland moest strijden tegen 800 genomineerde startups uit 18 landen. Uiteindelijk werd de Amsterdamse IT-ondernemer Michael Musandu samen met 29 andere oprichters van innovatieve bedrijven door Google geselecteerd voor financiering uit het Black Founders Fund. “Deze inspirerende, snelgroeiende startups pakken wereldwijde uitdagingen aan, zoals toegang tot gezondheidszorg, financiële inclusie, energie en onderwijs, en innoveren in de meest concurrerende industrieën, van hardware ontwerp en reclame tot gegevens- en risicobeheer”, stelt Mariama Boumanjal, Startup Partner Manager van Google.

Inclusiviteit

De verkregen steun van het Google for Startups Black Founders Fund betekent veel voor het Nederlandse Lalaland. Lalaland CEO Michael Musandu noemt de erkenning een ongelofelijk gevoel. Geboren in Zimbabwe werd Michael op school in Zuid-Afrika gegrepen door programmeren. In Nederland volgde hij een studie Informatica aan de VU Amsterdam en een masterstudie Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht. “Het toekennen van deze investering ​​gaat ons helpen om de missie van Lalaland op het gebied van diversiteit en inclusiviteit te versnellen. Ik wil de kansen voor toekomstige generaties zwarte ondernemers vergroten. Ik wil voor hen een community oprichten om kennis te delen en relaties te ontwikkelen die nodig zijn om de bestuurskamers van ondernemingen net zo divers te maken als de markten die zij bedienen.”

Realistisch beeld

De Nederlandse startup, opgericht in 2018 en winnaar van de Philips Innovation Award, is gevestigd in het Amsterdamse World Fashion Center waar 16 mensen werken aan oplossingen voor e-commerce en mode-industrie met behulp van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft inmiddels al vele honderden modellen gecreëerd die door meer dan een miljoen consumenten per week gezien worden. Michael Musanda: “Onze filosofie is gebaseerd op twee hoofdpijlers: social empowerment en duurzaamheid. We stellen kledingmerken in staat om met behulp van onze techniek een realistisch beeld en een grotere diversiteit aan fotomodellen te tonen. Consumenten kunnen zich zodoende beter identificeren met de uiterlijke kenmerken van de getoonde modellen. Bovendien bestrijden we verspilling, het vernietigen van kleding en helpen we de CO2-uitstoot te verminderen door het aantal retourzendingen met minstens 10% te verlagen”

Black Founders Fund

In oktober 2020 kondigde Google de oprichting van het Startups Black Founders Fund aan, om hiermee de inzet voor raciale gelijkheid in Europa kracht bij te zetten. Het betreft een initiatief van in totaal $ 2 miljoen waarmee financieringsaanvragen tot $ 100.000 worden verstrekt aan door zwarte ondernemers geleide startups in Europa. Europa is de derde regio, na de Verenigde Staten en Brazilië, waar Google for Startups helpt om het speelveld gelijk te maken door zwarte oprichters te steunen die onevenredig zijn uitgesloten van toegang tot kapitaal. In Europa gaat momenteel minder dan 0,25 procent van de durfkapitaal financiering naar startups onder leiding van zwarte ondernemers.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie: voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal kunt u bellen met Annelies Putman Cramer bij Fair Focus via 06 53 215 475 of mail: Annelies@FairFocus.nl